sâmbătă, 5 octombrie 2013

Generatia Atomic si muzica anilor 2000

     Peisajul muzical românesc aproape fără excepţie s-a afiliat tendinţelor din exterior, respectiv a avut perioade-şcoală în care s-au lansat voci şi trupe  care au încântat mai tarziu. Există până-n prezent patru astfel de momente, începând din perioada interbelică. Vor rămâne reper anii 70-80 ai secolului trecut când s-au lansat voci care ne încântă şi acum auzul cum ar fi Iris, Compact, Holograf, Semnal M ca şi trupe, fie Gabriel Cotabiţă, Angela Similea, Corina Chiriac, Margareta Pâslaru cu cariere individuale cu nişte compozitori care-n mare parte au plecat în lumea umbrelor.
    Recentul asemenea episod în muzica uşoară românească este la graniţa anului 2000 datorită unor trupe ca T-short, fie Genius şi un curent de noncorfonism ca versuri şi atidutine. Parte la acest fenomen ce-a cuprins tineretul a contribut fundamendal printre primele televiziuni romaneşti şi  primul post specializat pe muzică. Lansat în 1999 acesta a fost rampa de lansare a multor voci care sunt în prezent. Melodiile cu mesaj simplu şi cu efect ce aduceau un aer proaspăt cu trupe, fie solişti ce se autentificau cu uşurinţă după ce cântau. În ciuda unei muzici aparent superficiale aceasta a devenit reper pentru o generatie.
     Aş dori să trec în listă argumentele pentru care cred că muzica anilor 2000, respectiv Atomic au reprezentat un fenomen în sine:
     1. Au apărut primele trupe de fete din muzica românească, o parte din acestea având un succes care au suprins pe toţi. Andre, Elegance,TNT, Candy , Coral, Blondy, A.S.I.A. care prin căutarea unei noi membre a apărut Pops rămân repere muzicale ale acelei perioade. Trupele acestea au avut o existenţă efemeră mai mult s-au mai puţin, căci fără exceptie acestea s-a destrămat, în anumite situaţii continuând o carieră solo.
Cariera urmată de după formula cu trupa de succes au avut şi încă doar Andreea Bănică (Ex-Blondy) ,cele din Andre, fie  Claudia Pavel ,,Cream" (Ex Candy), dar n-au avut acelaşi impact ca şi experienţa anterioară.
     2. Trupele de băieţi au avut un succes la public imens, ce aminteau de ce se întamplă în occident în cele mai multe cazuri.Talisman, 3 SE, Animal X, L.A., Verso, N5, Vama Veche, Taxi, Simplu, Valahia, Gaz pe foc, Non Stop, No Comment, Haiducii, Body & Soul, Vank, Akcent, Bosquito s-au vrut în felul lor un Backstreet Boys autohtoni. O parte din cei enumeraţi mai sus  de mai sus au au continuat în aceeaşi formulă ce i-a consacrat, cu modificari. Cele mai multe dintre ele s-au destramat în timp si pe alocuri a lansat cariere solo, fie ca personaje mediatizate mondene. Laurenţiu Duţă (ex 3 SE), Smiley, CRBL (ex Simplu), Lucian Viziru (ex Gaz pe foc), respectiv Liviu Vârciu, dar mai puţin în muzică şi-au continuat cariere pe cont propriu pe alocuri cu mult succes. Melodiile şi rebeliunea lor faţă de conservatorismul de până atunci au făcut să fie apreciaţi de tineretul de atunci. Melodiile lor au ecouri şi-n prezent.
     3. A fost începutul muzicii hip-hop reprezentate  de La Familia, Parazitii, într-o oarecare măsura şi Morometzi ca şi muzică de protest, care-n scurt timp este interzisă la difuzari în din cauza mesajelor cu referire la primele doua nume. Între timp au mai apărut nume referitor la acest gen, dar care n-a mai avut aceeaşi succes în rândul publicului. Alte genuri din aceasta perioada este muzica reggae promovata de Chicanos cu melodia ,,Nuestro amor" , respectiv alte genuri.
     4. S-au realizat primele videoclipuri profesioniste de muzică. Primul astfel de material este a lui Class cu Luna mi-a zâmbit , urmaţi de toţi ceilalţi. Au fost lansate pe ,,scena" mare nume şi trupe importante care au continuat până-n prezent, fie au fost doar prezenţe trecătoare. Hi-q, Taxi, Activ, Dj Project sunt unele din prezenţele din peisajul muzical care au rezistat din această perioadă propice a muzicii românesti. Sunt nume importante ce-au confirmat precum Fuego, Pepe, Alina Sorescu, Andra, Alexandra Ungureanu Nicola sau Nico ale căror videoclipuri erau difuzate de acest MTV ,,românesc".  A lansat şi-a bucurat această generaţie nume care n-au rezistat prea mult precum Nadine, Cristina Raduţă, Monik, Papa Jr, Cabron fie Trupa Demmo, ce şi acum sunt acultaţi. În acest timp au apărut primele trupe din Moldova de peste Prut, una din acestea fiind băieţii de la O-zone au reputat un succes internaţional nevăzut  în Romania.
     Acestui val s-a adăugat în mod firesc cei ce erau deja recunoscuţi de public. Acestea şi-au continuat drumul început. Anumite trupe cunoscute au încercat să treacă peste momente dificile, fie cum este Iris să experimenteze, reuşind de fiecare dată. Experienţa celor ce prinseseră anii de dinaninte de 89 sau nu şi elanul celor ce veneau din urmă au reuşit să transforme aproximativ 5-7 ani într-o perioadă prosperă de care beneficiem şi acum.
     Muzica acestor ani au venit cu schimbări majore începând cu melodia, versurile, atidutinea rebelă ce veneau în contrast cu ceea ce se creeaze până atunci. Atomic a avut un rol important în propagarea acestei muzicii care este şi acum  la fel de mult primită. Una din caracteristica esenţială a acestori ani au fost că se cânta în limba română Acesta a luat alte denumiri ca si post de televiziune în media muzicală româneasca rămânând in spaţiul online postul aşa cum îl ştim unde se gasesc şi separat melodiile ce-au marcat o generaţie.