luni, 1 iulie 2013

Perspective IV -,,Club 27"-celebritate,droguri,bautura si sfarsit tragic

     Clubul nu a fost format din pură morbiditate, iar cifra 27 nu a fost aleasă la întâmplare. Aceasta se leagă mitul întoarcerii lui Saturn, o teorie astrologică a schimbărilor în viaţa unei persoane, care apar între vârstele 27-29 de ani.
     Planeta Saturn se roteşte în jurul Soarelui în 29,4 ani tereştri. "Întoarcerea" ei e considerată în astrologie un moment al schimbărilor, al intrării în maturitate. "Misterul" este cu atât mai potenţat cu cât una dintre imaginile  lui Saturn este aceea a morţii simbolizat chiar cu o coasă. Aceasta este reprezentată deformată în timp după ce anterior era secera pe care  în calitate de patron al agriculturii  o ţinea în mână  împreună cu un buchet de spice.
     Acest club select al muzicienilor care au plecat prea devreme spre un alt plan al existenţei a luat fiinţă la sfârşitul anilor 60  în plină mişcare a curentelor muzicale. Mediul social şi cultural au fost influenţate major datorită acestora, mai ales în Statele Unite ale Americii,cât şi-n Europa. Secolul XX a însemnat mult pe plan artistic, dar nu numai. Pe lângă acestea au fost şi elemente neplăcute care au intervenit în divertisment, televiziune, fie mari actori cum ar fi alcoolul şi drogurile, care au marcat celebritatea şi sfârşitul unor mari personalităţii contemporane.
     ,,Club 27" a apărut în urma sfârşitului prematur al unor mari muzicieni ,,criterile" de-a intra în acesta fiind următoarele:
      - să fi murit la 27 de ani;
      - să fie cântăreţ de rock sau blues;
     Cei care au pus bazele acestui club blestemat sunt:
      - Brian Jones (28 februarie 1942-3 iulie1969), chitarist şi co-fondator Rolling Stones a fost găsit înecat în piscina casei sale în 1969. Oficial s-a spus că  s-a înecat din greşeală în timp ce înota sub influenţa drogurilor şi-ale alcoolului. Totuşi, raportul toxicologic spunea ca-n corpul lui n-au fost găsite droguri, ci doar bere. Se vorbeşte de-o posibilă deschidere a morţii lui existand suspiciuni c-ar fi fost omorât. Un jurnalist care pe cont propriu a făcut o anchetă a descoperit elemente noi, facute public de curând. Acesta spune ar fi murit în urma unui conflict cu Frank Thorogood, un muncitor angajat să-i renoveze casa. Şi-ar fi recunoscut fapta înainte să moară  în 1994.
      - Jimi Hendrix (27 noiembrie 1942-18 septembrie 1970), unul dintre cei mai importanţi chitarişti ai lumii cu o contribuţie importantă în rock. A învăţat să cânte la chitară de la 12 ani, între timp şi la pian, bass cât şi vocal. În 1959 se înscrie în armată, dar se retrage în scurt timp din cauza unui accidentări. A reprezentat şansă pentru el. Deşi este stângaci a cântat cu chitară normală, folosind+o răstunat. Observat şi influenţat de legende cum ar fi B.B.King în blues, Bob Dylan, cel care l-a încurajarat să cânte singur, fie Chas Chandler, basist al legendarei trupe ,,The Animals". A reuşit să devină el însuşi o legendă. Din cauza vieţii dezordonate şi-a gestionării nepotrivite a unui succes rapid, rezultând din asta putine înregistrări, raportat la concertele şi acţiunile la care a luat parte. A decedat pe 3 iulie 1970 în urma unei supradoze de somnifere într-o cameră de hotel, după ce anterior fusese la o petrecere.
      -Janis Joplin (19 ianuarie 1943-4 octombrie 1970) este una dintre primele voci feminine din istoria rockului şi simbol al celebrului festival în aer liber Woodstock, ce-a plecat dintre noi la doar 16 zile după moartea lui Jimi Hendrix. După o copilărie nefericită reuşeşte să atingă repede celebrităţii. În urma succesului cu Big Brother and the Holding Company, care în urma festivaluilui de la Monterey din 1967 cunoaşte consacrarea. În scurt timp alege cariera solo în colaborări cu alte trupe. În urma unei vizite în orasul natal, Texas unde nu este bine primită, cum se aştepta şi-n contextul unei vieţii dezorganizate drumul ei se încheie repede. Dezamăgirile şi intrarea în lumea infamă a heroinei face să-şi găsească sfârşitul în Landmark Motor Hotel în urma dependenţei de heroină. Speculaţiile  merg mai departe şi se presupune că dealerul său i-ar fi dat un tip de heroină mult mai puternic. Aceaste supoziţii fiind generate de faptul că mai mulţi dintre clienţii acestuia au murit de supradoză în acea săptămână în contextul în care se spune că cheltuia 200 de dolari pe droguri zilnic cu un an mai devreme, respectiv in 1969.
      - Jim Morrison"The Lizzard King"(8 decembrie 1943-3 iulie 1971),,regele soparlă", cum a mai fost numit daorită miilor de chipuri pe care le avea. Poet şi unul dintre cei mai mari cantăreţi ai tuturor timpurilor a revoluţionat muzica cu trupa ,,The doors", pe care a fondat-o cu Ray Manzarek, cărora s-a alaturat John Densmore şi Robby Krieger. Drogurile şi băutura pun amprenta pe el, încât după o petrecere prelungită apare ameţit în faţa publicului de 13.000 de oameni când face gesturi obscene în urma carora este arestat, eveniment petrecut la Coconut Grove, Florida în 1969. Se mută în 1971 la Paris, unde iubita sa Pamela Courson îl găseşte mort pe 3 iulie acelaşi an în apartamentul ce-l aveau acolo. Nu se face autopsie, considerându-se c-a murit din cauze naturale, fie sinucidere, rămânând enigma sfârşitului său tragic.
     Cei patru deschid acest club al unor artişti care pe lângă celebritate au întânit şi lumea drogurilor. Lista ramane închisă, nimeni cu nume n-a avut ,,acces" în acesta, până după anii 90. Următorii din listă sunt Kurt Cobain şi Amy Winehouse.
      - Kurt Cobain (20 februarie 1967-5 aprilie 1994) a format în 1986 celebrul grup muzical Nirvana. Are o copilărie nefericită, respectiv bolnav de la fragedă vârstă este atras de artă de la început. Tumultul vieţii lui este reliefat în cantecele şi interviurile acordate. Timbrul său vocal şi mesajele cântecelor au influenţat istoria muzicii în general, în special rock-ul. Succesul cu Nirvana a depăşit toate aşteptarile, aducându-l indirect pe Michael Jackson în România. Relaţia cu familia şi mass media se deteorează treptat din cauza drogurilor heroinei, LSD şi băuturii în exces. Este singurul care a dorit să intre voluntar în acest trist club, vorbind obsedant de acesta, cum îşi aminteşte mama lui: "Şi acum s-a dus şi s-a alaturat clubului ăla stupid! I-am spus să nu intre în clubul ăla!". Această dorinţă vine în contrast cu o declaraţie făcuta în 1993 : ,,Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung” , lângă alte contraste.  Dependenţele, dezamăgirile şi dezorganizarea din viaţa sa duc la sinuciderea lui în Seatle împuşcându-se cu pistolul, lăsând în urmă o scrisoare catre un prieten imaginal în care spune: ,,Sunt un copil prea capricios şi instabil! Nu mai sînt înflăcărat şi, ţineţi minte, e mai bine să arzi decît să te topeşti."
      - Amy Winehouse (14 septembrie 1983-23 iulie 2011) este cel mai recent menbru al clubului, artista care prin intermediul vocii sale a cucerit o lume întreagă care a facut-o remarcată în mediul muzical de timpuriu. Intră în contact cu lumea muzicală prin intermediul familiei şi aşa se face ca la 16 ani să cânte într-o trupă de jazz. În 2003 îşi face debutul, urmând peste numai trei ani să facă saltul spre scena internaţională. Aerul rarefiat al celebrităţii, respectiv esecul mariajului său violent începe cu 2007 să intre în con de umbră, divorţând în scurt timp după doar câţiva ani. Mariajul eşuat, drogurile şi băutura, în ciuda recunoaşterii vocii ei îşi pierde echilibrul. Cu doar trei albume, ultimul cu lansare amânată şi-n ultimul timp subiect de tabloid se stinge tragic. Deşi la începutul anului 2011 începe un turneu de succes, la începutul celui european la Belgrad se urcă ameţită pe scenă încât nu poate să mai cânte. În urma acestui eveniment a anulat intregul turneu, inclusiv concertul de la Bucureşti. În scurt timp se stinge în locuinţa sa din Camden, Londra. Autopsia a arătat că moartea a venit în urma excesului de alccol: ,,concentrația era de 416mg la 100 ml de sânge". A readus în discuţie contravesatul ,,Club 27" în atenţia lumii.
Acesta nu se referă doar la cei enumeraţi mai sus, ci la o listă mult mai mare care este continuată cu alte nume:
      - Jeremy Michael Ward (operator sunet şi voce Mars Volta), supradoză de heroină (m.: 2003)
      -  Gary Thain (basist Uriah Heep), supradoză de droguri (m.: 1975)
      -  Dave Alexander, (basist The Stooges), edem pulmonar (m.: 1975)
      -  Ron Pigpen McKernan (fondator Grateful Dead), hemoragie intestinală (m.: 1973)
      -  Alan Wilson (vocal, compozitor Canned Heat), supradoză de droguri (m.: 1970)

     Cred că dincolo de astrologie şi anumită simbolistică clubul descris anterior vorbeşte de aspecte ce vorbesc de industria de divertisment, în special înainte de anii 90 unde drogul şi băutura erau un firesc în spatele celebrităţii. Firesc viciul a dus la sfârşitul prematur al unor oameni ce puteau da mult mai mult acestei industrii. Se pot da multe exemple care au suferit din cauza acestor vicii, dintre care şi nume din televiziune şi film. Celebritatea cu cât a fost mai precoce cu atât acesti călăi fără chip au semnănat mai repede moartea.

NOTA BENE:
     1. S-au scris şi s-au făcut filme, textul acesta neputând să spună ceva în plus, doar am pus cap la cap anumite informaţii. Faptul care m-a determinat să fac acest gest este că-mi place muzica, respectiv acea perioadă  ce-a fost una sinonimă cu un Everest în parcusul istoriei acestei arte.
     2. Îmi cer scuze dacă deranjez, n-am spus ce trebuia, fie c-am folosit anumite surse din mediul virtual. Acestea sunt următoarele:Romania Liberă, Evenimentul Zilei , 27 club-Wikipedia, revista ,,The One", site-ul Metropolitan.ro.